Ombudsman ispituje Inspektorat za rad zbog pogibije radnika

Foto: Pexels

Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti rada Inspektorata za rad nakon pogibije građevinskog radnika koja se desila tokom vikenda u centru Beograda, navodi se u saopštenju.

Ombudsman je rekao da taj organ Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ima rok od 15 dana da dostavi izjašnjenje "o svim činjenicama i okolnostima koje se odnose na predmetni slučaj, uz obavezno dostavljanje informacija o tome koje mere su preduzete povodom tragične pogibije radnika".

Mediji su izvestili da je na gradilištu stambeno-poslovnog kompleksa na mestu nekadašnje ambasade Sjedinjenih Američkih Država ove subote poginuo muškarac star 61 godinu, koji je bio zaposlen u kompaniji-podizvođaču radova.

Dve godine ranije, na istom gradilištu poginuo je radnik za koga se naknadno utvrdilo da je bio angažovan bez ugovora.

Poverenik za informacije od javnog značaja krajem prošlog meseca je doneo rešenje kojim nalaže Ministarstvu za rad da portalu Radnik.rs bez odlaganja dostavi zapisnik o inspekcijskom nadzoru sprovedenom nakon slučaja iz 2018. godine, nakon što je nadležno ministarstvo to odbilo, uz obrazloženje da bi time "ugrozilo ili omelo vođenje sudskog postupka".

Prošle godine je u Srbiji na radu poginulo 49 osoba, a povređeno je preko 630.

U SRBIJI U PROSEKU GINE 50 RADNIKA GODIŠNJE

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.