Da li će Obrenovac dobiti sirene 10 godina nakon poplava?

Nova ekonomija

Skoro 10 godina nakon katastrofalnih poplava u maju 2014. u kojima je život izgubilo više od 50 ljudi, a samo u opštini Obrenovac utopilo se 15 građana, Beograd i beogradske opštine još nemaju sirene za uzbunu.

Iako je aktuelni ministar finansija Siniša Mali, u tom trenutku gradonačelnik prestonice, obećao da će do kraja 2016. Obrenovac dobiti sirene, to se do danas nije ostvarilo. Deluje, međutim, da bi sve moglo da se pomeri sa mrtve tačke, jer je novac planiran u budžetu za ovu i naredne godine.

Konkretno, za sistem za obaveštavanje i javno uzbunjivanje stanovništva na teritoriji Beograda sa situacionim centrom namenjeno je 500 miliona dinara u 2022. godini, stoji u Odluci o izmenama Odluke o budžetu Grada Beograda za 2022. godinu.

Za taj sistem je u 2023. i 2024. (za sada) planirano izdvanje od po 1,17 milijardi dinara. To je ukupno oko 2,8 milijardi dinara ili 24 miliona evra. To je značajno više u odnosu na procenu iz 2019. kada je tadašnji gradonačelnik prestonice rekao da je vrednost projekta 16 miliona evra.

Kad je reč o tenderima iz oblasti poplava, Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima nedavno je raspisao tender za izradu "Procene rizika od katastrofa i Plana zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama na teritoriji grada Beograda", za šta je namenio 20 miliona dinara. Zbog podnetog zahteva za zaštitu prava postupak je početkom maja suspendovan.

U 2022. godini je, između ostalog, planiran tender za izvođenje radova potrebnih za postavljanje opreme radi uspostavljanja sistema za ranu najavu poplava na vodama 2. reda ( procenjene vrednosti 4,4 miliona dinara).  Nabavku je sprovodilo Javno vodoprivredno preduzeće "Beogradvode", ali je ona početkom maja obustavljena jer nije dostavljena nijedna ponuda.

Krajem aprila oglašena je i nabavka za održavanje sistema za ranu najavu poplava na vodama 2. reda na teritoriji grada Beograda, vredna 1,1 milion dinara.

Osiguranje uređaja za ranu najavu poplava na vodama 2. reda, kao i održavanje sistema za integrisano upravljanje vanrednim situacijama (DRISSIUVS) i korišćenje aplikacije DRIS MOBILE, takođe se nalaze među stavkama u planu javnih nabavki Sekretarijata za poslove odbrane.

Obrenovac tokom poplava imao samo jednu sirenu

Podsećamo, postavljanje sirena obećava se od poplava 2014. godine.

U prvim danima nakon poplava 2014. Aleksandar Vučić je obavestio javnost da je samo jedna sirena radila u Obrenovcu.

"Mi danas imamo svega 17 odsto ispravnih sirena u Srbiji, tako i u Obrenovcu nisu radile sve sirene. Radila je jedna sirena, neki kažu dve, potvrđeno je da je radila jedna, nije bilo dovoljno”, rekao je u srpskom parlamentu Vučić 29. maja 2014. godine. (Otvoreni parlament, 29. 5. 2014. godine)

Grad je imao ideju da doradi postojeći sistem za obaveštavanje i uzbunjivanje stanovništva na teritoriji Beograda, ali se zbog starosti sistema procenilo da je ipak potrebno ugraditi novu opremu.

Kako je ranije  početkom 2017 pisao autor ovog teksta za Istinomer,  Grad je nakon katastrofalnih poplava uradio prve analize.

Studija akustičnosti za teritoriju Grada Beograda izrađena je 2015. godine, a prethodna studija napisana je osamdesetih godina prošlog veka. 

To znači da je postojeći sistem sirena, čak i kad bi sve radile, potpuno zastareo jer se Beograd otad izgradio, a broj stanovnika povećao. drugim rečima, kad bi se sirene uključile, zvuk ne bi stigao do svih beograđana, navodi istinomer.

Studijom akustičnosti predviđeno je da na teritoriji Beograda sirene budu postavljene na 316 lokacija, dok ih je sada na 114 mesta, od čega je samo 60 odsto ispravno. U Obrenovcu je planirano postavljanje 30 novih sirena.

Takođe, urađena je Procena ugroženosti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća, kao i planovi zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama.

U sekretarijatu su tada za Istinomer naveli  da prvobitni rok za postavljanje sirena u Obrenovcu zaista jeste bio kraj 2016. ali je prolongiran jer su se tokom izrade neophodnih dokumenata otvarala nova pitanja koja je trebalo rešiti u saradnji sa EPS-om, Telekomom, MUP-om i sl. 

Obećanja gradonačelnika Radojičića

Međutim, 2016. se otegla pa 2019. gradonačelnik Zoran Radojičić u 2019. obećava da će sirene biti postavljene do kraja naredne 2020. On je tada, kako su prenele Novosti, najavio situaciono-komandni centar sistema ranog upozoravanja koji će se nalaziti u Tiršovoj ulici.

Prema rečima gradonačelnika, projekat je vredan ukupno 16 miliona evra, od čega će 12 miliona biti uloženo u 316 lokacija i mrežu koja će ih povezivati, a preostala četiri miliona u komandni centar.

Mediji su takođe ranije pisali da su nadležni u Gradu Beogradu dosad  prisustvovali prezentacijama sistema uzbunjivanja koji su postavljeni u Grčkoj, Izraelu, Moskvi kao i u regiji Lacio.

I.Pavlović


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.