Severna Makedonija razmatra uvođenje digitalnog denara

Pixabay

Centralna banka Severne Makedonije istražuje mogućnost uvođenja digitalne verzije službene valute zemlje, makedonskog denara, poručila je guvernerka Anita Angelovska Bežoska. 

Guvernerka Narodne banke Severne Makedonije Anita Angelovska Bežoska nekoliko puta je u javnim nastupima istakla značaj novih finansijskih tehnologija za ekonomski razvoj i trgovinu. 

Prilikom proslave godišnjice uvođenja denara kao platežnog sredstva najavila je podršku inovacijama u smislu mogućnosti digitalizacije monetarnog sistema razvojem digitalnog denara, piše Biznis.rs.

Ako analize pokažu da je potrebno uvesti digitalni denar, nadam se da ćemo već na nekoj od sledećih proslava Dana monetarne nezavisnosti govoriti o digitalnom denaru kao službenom sredstvu plaćanja u zemlji, poručila je Angelovska, navodi se na zvaničnoj internet stranici Narodne banke Severne Makedonije.

Šta nam sve donosi Zakon o digitalnoj imovini?

Iz Narodne banke Severne Makedonije su za Biznis.rs rekli da izjava guvernerke nije iznenađenje, jer nosioci ekonomske politike već duže vreme navode da poseban akcenat treba staviti na značaj finansijskih inovacija za olakšavanje i podršku trgovini, kao posebno važnog preduslova za održivi razvoj malih i otvorenih ekonomija.

"U tom kontekstu, posebno su značajne inovacije u oblasti platnih usluga, kao važan preduslov za povećanje trgovinskih odnosa. Napredak u oblasti digitalnog plaćanja može doprineti povećanju obima trgovine, a samim tim i rastu ekonomija", ističu iz Narodne banke Severne Makedonije u odgovoru za Biznis.rs.

Dodaju i da se preduzimaju koraci na stvaranju infrastrukture i regulatornog okvira za inovativne platne usluge, kroz pripremu novog Zakona o platnim uslugama i platnim sistemima kojim se implementiraju direktive Evropske unije u ovoj oblasti.

Takođe, podsećaju da Evropska centralna banka (ECB) trenutno radi na planovima za uvođenje digitalnog evra i da Severna Makedonija kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji želi da prati politiku Brisela.

"Kupujte kriptovalute za novac koji možete prežaliti"

U smislu inicijative za uvođenje digitalnog denara Narodna banka Severne Makedonije ističe neophodnost saradnje sa relevantnim institucijama na izradi strategije razvoja digitalizacije finansijskih usluga.

"Upozoravamo i na potencijalne rizike koje nosi proces intenzivne digitalizacije finansijskih usluga, posebno kroz prizmu rizika po finansijsku stabilnost i zaštitu potrošača, što ukazuje na potrebu aktivnog praćenja finansijskih inovacija od strane regulatora. Sve to radi procene efekata na finansijsku stabilnost, ali i potrebe aktivnog delovanja u oblasti zaštite potrošača, uključujući i finansijsku edukaciju", zaključuju iz Narodne banke Severne Makedonije.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.