Google će velikom broju evropskih medija plaćati za sadržaj

Foto: Pixabay

Jedinica Alphabet Google (Gugl) je potpisala ugovore da plaća više od 300 izdavača u Nemačkoj, Francuskoj i četiri druge zemlje EU za njihove vesti i predstaviće alat koji će i drugima olakšati da se prijave, izjavila je ta kompanija za Rojters.

Ovaj potez usledio je nakon usvajanja značajnih pravila EU o autorskim pravima pre tri godine koja zahtevaju od Gugla i drugih onlajn platformi da plaćaju muzičarima, izvođačima, autorima, izdavačima vesti i novinarima za objavljivanje njihovog rada.

Mediji su među najžešćim Guglovim kritičarima i dugo su pozivali vlade da obezbede da digitalne  platforme plaćaju naknadu za svoj medijski sadržaj. 

Australija je prošle godine učinila takve uplate obaveznim, dok je Kanada uvela sličan zakon prošlog meseca.

"Do sada smo sklopili sporazume koji pokrivaju više od 300 nacionalnih, lokalnih i specijalizovanih novinskih publikacija u Nemačkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Austriji, Holandiji i Irskoj, uz još mnogo diskusija u toku", napisala je juče direktorka Guglovog odeljenja za medije Sulina Konal.

Dve trećine ove grupe su nemački izdavači, uključujući Der Spiegel, Die Zeit i Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ona nije navela koliko plaćaju medijima, a detalji bi trebalo da budu objavljeni tokom dana.

"Sada najavljujemo lansiranje novog alata za pružanje ponuda hiljadama drugih izdavača vesti, počevši od Nemačke i Mađarske, a u narednim mesecima će se proširiti i na druge zemlje EU", rekla je Konal u postu na blogu.

Najavljen je i novi alat koji će izdavačima ponuditi prošireni ugovor o pregledu vesti koji Guglu omogućava prikaz isečaka i najava vesti uz plaćanje naknada.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.