Novi javni poziv za poslodavce „Zaposleni po meri vašeg biznisa“

San o poslu postao stvarnost

Projekat „Znanjem do posla“ (E2E), kao partnerstvo vlada  Švajcarske i Srbije, pokrenuo je četvrti krug izbora kompanija kojima će pružiti finansijsku i tehničku podršku za obuku i zapošljavanje mladih radnika

Novi javni poziv za poslodavce, Platforma za obuke na radnom mestu „Zaposleni po meri vašeg biznisa“, otvoren je od 20. aprila. Kroz obuke na radnom mestu do sada je prošlo je 1.678 mladih u 127 projekata. Više od 75 odsto mladih koji su završili obuke odmah se i zaposlilo. Pokazalo se da je naš recept uspešan u spajanju mladih ljudi željnih posla i kompanija koje su spremne da podele znanje i veštine i zaposle kompetentne mlade ljude. Očekujem da će odziv poslodavaca ponovo biti dobar na osnovu iskustava 132 kompanije i 30 partnera iz javnog sektora i civilnog društva koji su bili uključeni u obuke prethodnih godina – rekao je Oliver Štrajt, direktor projekta „Znanjem do posla“ (Education to Employment E2E).  

Ukupna vrednost projekta je 28,7 miliona evra, a u drugoj fazi Švajcarska i Srbija su nastavile da zajednički doprinose sprovođenju projekta, i to švajcarska vlada sa 8,9 miliona evra, a Vlada Srbije sa 4,5 miliona evra. Osmogodišnji projekat „Znanjem do posla“ od 2016. stvara preduslove za brže zapošljavanje mladih u Srbiji na osnovu potreba tržišta rada. 

„Zajednički sa nadležnim ministarstvima i institucijama, privatnim sektorom, nevladinim organizacijama, lokalnim samoupravama, zalažemo se za unapređenje javnih politika kojima bi se omogućio inkluzivan i održiv položaj mladih na tržištu rada. Želimo da utičemo na modernizaciju zapošljavanja mladih, da učenjem kroz rad brže i lakše dođu do pristojnog posla. Dugoročno naš najveći uspeh je prilika da kreiramo sistem podrške zapošljavanju napravljen samo za Srbiju“, istakao je Štrajt. 

„Utisak je da mladi u Srbiji žele da uče, cene praksu. Kroz naš program dobijaju karijerno vođenje, obuku i mentore koji su im smernica za buduće poslove. Imamo niz uspešnih primera kako su nezaposleni posle obuke ostali u firmi u kojoj su se obučavali. To je zaista bila dobitna kombinacija i za radnike i za poslodavce.“

Kruševačko preduzeće Dunipak zaposlilo je troje od petoro praktikanata sa obuke. Među njima je Danica Veljković, koja je po obrazovanju prehrambeni tehničar, ali nikada nije uspela da pronađe posao u struci. 

„Kada smo počeli sa obukom, svi su nam izlazili u susret, za svaki deo posla smo imali objašnjenje i podršku od kolega“, rekla je Danica Veljković, dodajući da joj se posao i kolektiv veoma sviđaju i da sada ne bi mogla da zamisli da radi na nekom drugom mestu. „Posao mi mnogo znači, kako zbog finansija, tako i zbog toga što se osećam ispunjeno, krećem se među ljudima i uvek naučim nešto novo.“

Mladi iz druge generacije eduSTAX obuke zaposlili su se u kompaniji  STAX Technologies d.o.o. iz Čačka, u kojoj su sticali znanja i veštine za zanimanje operater na CNC mašini. 

„Ovo mi je prvo zaposlenje i dosta mi znači. Kada je legla prva plata, baš sam se obradovao. Naravno, važno je kolika je plata, ali su bitni i uslovi rada i da je dobra atmosfera među kolegama. Sve to imam u kompaniji STAX u kojoj radim već nekoliko meseci“, rekao je Nemanja, jedan od praktikanata. 

Rukovodilac za ljudske resurse  u STAX Technologies Mladen Mojsilović je   istakao da  su obuke „apsolutno jedini način da se dođe do odgovarajućih radnika prema zahtevima konkretnog radnog mesta. 

„Zavidni su rezultati. Ovo nam je do sada najbolja grupa polaznika obuke za CNC operatere. U ovoj grupi je bilo 13 polaznika, od kojih se u našoj kompaniji posle obuke zaposlilo sedmoro.“

Obuke u 12 okruga 

Programi obuke na radnom mestu biće organizovani u Mačvanskom, Kolubarskom, Zlatiborskom, Podunavskom, Moravičkom, Raškom, Šumadijskom, Pomoravskom, Rasinskom, Zaječarskom, Nišavskom i Pirotskom okrugu. Za ovaj poziv opredeljeno je 75 miliona dinara. Budžet za obuku biće rezultat zajedničkog finansiranja, gde poslodavci preduzetnici, mikro i male kompanije učestvuju sa minimum 30 odsto ukupnog budžeta, a kompanije srednje veličine i velike sa minimum 50 odsto ukupnog budžeta za obuku. Više informacija o pozivu i načinu prijavljivanja može da se nađe na www.znanjemdoposla.rs.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.